Framtidens motorcyklar

Hållbarhet inom bilvärlden är en het potatis med allt från ökad försäljning av elbilar till förmånliga skattesystem för gröna bilalternativ. När det gäller motorcyklar är dock utvecklingen något mer avsvalnad. Kanske är det på grund av MC-kulturen som präglas av mullret och dånet från fordonet samt det faktum att fordonet är mer ett nöje än ett transportmedel.

Hållbarhetsutvecklingen för motorcyklar har dock aktiverats på senare tid. Både klassiska MC-tillverkare och nya företag presenterar varianter med syftet att minska utsläppen. Här berättar vi mer!

Stora tillverkare agerar

Det har under lång tid varit en komplicerad fråga inom MC-branschen huruvida steget ska tas mot en marknad med fler eldrivna alternativ. Säkerligen har frågan varit på tapeten hos de stora tillverkarna under flertalet år, men det finns ett dilemma i motsvarighet till bilar. Nämligen det faktum att motorcyklar på många sätt är en del av en livsstil och kultur. De flesta MC-fans ser just dånet från motorerna som en av de stora tjusningarna med motorcyklar. En motorcykel som drivs med el förlorar hela den här biten. Sen spelar så klart det faktum in att motorcykeln är mer en form av nöje än transportmedel.

Vi har dock kunnat läsa om hur de välkända tillverkarna presenterar nya idéer till en mer hållbar MC-bransch. Ett exempel är Ford som för något år sedan ansökte om en unik patent för att integrera hållbar MC med eldriven bil. Du ska alltså kunna köpa eldrivna ford bilar som har en integrerad elektrisk motorcykel som du vid parkering kan ta fram med hjälp av några få knapptryck.

Samarbete inom tillverkning

Ett tilltag allt fler satsar på inom MC-tillverkning är samverkan över branscher och industrier. Det handlar om att skapa hållbara motorcyklar framtagna med expertis från olika områden. Ett exempel är det svenska bolaget Cake som valt att samarbeta med statligt ägda energiföretaget Vattenfall. Det är framför allt det faktum att Vattenfall är Sveriges största fossilfria elproducent som bidragit till samarbetet. Syftet med Cakes projektär att tillverka en elmotorcykeln helt fri från fossil för att på så sätt bidra till att minska det totala utsläppet i värdekedjan.

Vi kan med stor sannolikhet vänta oss ett växande engagemang när det gäller motorcykeltillverkare och hållbarhetsaktörer. Även om hållbarhetsutvecklingen går trögare i MC-världen blåser det nya vindar, vilket även med tiden kan påverka opinionsbildning och göra elmotorcyklar mer accepterade.