Funderar du på att ta motorcykelkörkort? Härligt! Då har du en mycket spännande tid framför dig som kräver både noggrannhet och stor koncentration. Majoriteten av alla som är intresserade av att ta ett MC-kort är väl medvetna om att man behöver övningsköra så väl som klara av teori, precis som när du ska ta körkort för bil, men hur kommer man igång och vad krävs för att få börja övningsköra? Är du intresserad av en elmoped från https://www.vassla.com så krävs inte speciellt mycket, men med en motorcykel är kraven och reglerna tuffare.
Börja med ett körkortstillstånd
Det första du måste ha med dig när du vill börja övningsköra är ett körkortstillstånd. Utan ett sådan får du inte enligt lag övningsköra. Det snabbaste och enklaste sättet att ansöka är genom att använda sig av internet. Du fyller då i en ansökan, så väl som en hälsodeklaration. Kom ihåg att du även måste skicka in ett synintyg i samband med din ansökan. Du testar synen hos närmaste optiker och skickar sedan in alla papper till Transportstyrelsen. Transportstyrelsen kommer därefter att skicka hem ditt körkortstillstånd per post.
Dags att övningsköra
När du har fått hem ditt körkortstillstånd kan du börja övningsköra på en gång. Detta gäller dock enbart om du vänder dig till en körskola. Vill du övningsköra privat måste du först gå en handledarkurs tillsammans med den som ska lära ut. Detta ska du göra innan du övningskör med personen överhuvudtaget. Var noga med att se till att du har en skylt där det tydligt står att du övningskör. Du kan själv välja om du vill ha informationen på en väst eller om du vill fästa den bak på motorcykeln. Det viktigaste är att den syns tydligt.
Bäst att köra privat eller på körskola?
Det finns många fördelar med att övningsköra privat, precis på samma sätt som det finns många fördelar med att övningsköra på en körskola. Fördelen med att köra privat är att du inte kommer att behöva slösa lika mycket pengar. Det enda som du då betalar för är riskutbildningarna och själva uppkörningen/teorin.
Vi rekommenderar således att du försöker övningsköra privat så mycket som möjligt om chansen ges, men se till att ändå ta några körlektioner på en trafikskola också. På så sätt får du det bästa av båda världar. Du har möjlighet att köra när du helst känner för det helt kostnadsfritt, men kan ändå säkerställa att din kompetens och kunskap är tillräcklig för att du ska klara av uppkörningen. Det sistnämnda är något som nästan enbart en trafiklärare kommer att kunna avgöra. De körskolor för MC som finns runt om i Sverige är i de flesta fall väldigt bra och professionella. Boka intensivkurs eller enstaka tillfällen efter önskemål.